Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Догађаји

"БРАК У КНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ"

Email Штампа PDF

У читаоници Архива представљена је књига аутора др Александре Вулетић "БРАК У КНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ" , о којој су поред ауторке говорили проф. др. Радош Љушић и мр Радомир Поповић.

Захваљујући обимној архивској грађи коју је Александра Вулетић за потребе овог научног рада истражила, устаљена слика брака и породице, формирана преко дела реалистичне књижености 19. века , знатно је измењена. Та слика је формирана на основу причања наших страих, етнографске литературеи дела писаца 19. века, који су породицу представљали готово увек као строго патријахалну организацију са јасно израженом хијерархијом, где појединац мора да се подреди интересима колектива. Међутим, архивска грађа пружа нам управо другу слику. Архивски документи су препуни примера у којима се види да се појединац није тако лако предавао и да своје личне тежње, жеље и амбиције није без отпора уклапао у ту општу слику, већ је настојао да их оствари у пркос интересима породице и неким друђтвеним нормама и црквеним или државним прописима, рекла је ауторка.

Између осталог , говорници су истакли да у последњем поглављу овог рада, посредством великог броја извора дат је приказ једног сегмента живота младића и девојака који су живели у периоду Кнежевине у Србији почев од девојаштва и момаштва, просидбе, чина венчања, брака, развода, другог па и трећег брака.

maxmaxmaxmaxmax