Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Делатност Центар за информације са архивском библиотеком
Центар за информације са архивском библиотеком
Ел. пошта Штампа ПДФ

 

 

 

 

О Архиву – делатност – Центар за информације са архивском библиотеком

 

Центар за информације са архивском библиотеком као посебно организована служба унутар самога Архива не постоји, него је у саставу службе за сређивање и обраду архивске грађе. Центар за информације има задатака да прикупља, , обрађује, систематизује и пружа корисницима стручне информације о : архивској грађи, научно – информативним средствима, коришћењу архивске грађе архива, техничким и осталим условима рада архива. Све информације у вези израде каталога архивских фондова, збирки и информативних средстава налазе се у овој служби.

 

 

Међуопштински историјски архив Шабац има и специјализовану Библиотеку затвореног типа (библиотечки фонд се може користити само у Читаоници Архива) чији фонд садржи књиге и часописе са темама из области историје и сродних друштвених наука, а корисницима су као помоћно средство доступни и други библиотечки материјали, попут штампе, службених гласила, енциклопедија, лексикона и речника.

 

Све информације о изради информативно-библиографске евиденције за набављени библиотечки материјал налазе се и воде у самој библиотеци, код запосленог радника са положеним стручним испитом за послове библиотекара.

 

 

Архивска библиотека као приручна библиотека у Архиву, настала је и формира се са почетком оснивања Архива и служи да прати и допуњује поједине догађаје који су се дешавали на овим просторима од почетка XIX века. У фази реконструкције зграде "Стара болница", у којој се сада Архив налази, искоришћена је прилика да се изврши реорганизација библиотеке и среди по УДК-а систему, а на основу упутства матичне Библиотеке шабачке, што омогућава ефикасно проналажење наслова. Такође је урађен и каталог у електронској форми за бржу претрагу.

 

 

Приручна библиотека Архива поседује 2564 наслова књига, монографија, публикација, 250 наслова часописа и 48 наслова новина. Поред наслова штампаних у XX веку, библиотека располаже и са 20 књига штампаних од 1838. - 1900. године.

 

 

У оквиру добре сарадње са другим установама заштите у Шапцу (Народни музеј и Библиотека шабачка), истраживач може добити информацију о библиотечком фонду ових установа у самом Архиву.


библиотека – Вера Пријић, архивски помоћник-књижничар

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


центар за информације – Иван Костадиновић- архивски помоћник

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели