Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Press clipping
Актуелности - Press clipping
Ел. пошта Штампа ПДФ

 

РЕНОВИРАН ИСТОРИЈСКИ АРХИВ У ШАПЦУ
петак, 11.14.2008 - 13:43

http://www.seecult.org/node/30874

seecult.org writes, "БЕОГРАД (SEEcult.org) - Реновирана зграда Међуопстинског историјског архива у Сапцу, који је надлезан за осам опстина Мацванског округа, бице свецано отворена 15. новембра, а то здање сада располазе са 1.200 квадратних метара радног простора, од цега је 800 за сместа архивске грађе."
Реновирану зграду свецано це отворити министар културе Србије Небојса Брадиц, у присуству директора Архива Радомира петровица и градонацелника Сапца Милоса Милосевица, а током посете том граду посетице и Библиотеку сабацку и Сабацко позористе и састати се са представницима осталих локалних установа културе, најавило је Министарство културе.
Историјски архив у Сапцу основан је 1952. године као Дрзавна архива Сабац.
Основни проблем са којим је био суоцен био је проблем сместајног простора - од 1981. године налази се у објекту Старе болнице из 1865. године, која је категорисана као културно добро од великог знацаја.
Сам простор, међутим, био је неуслован и постојеца квадратура недовољно искорисцена, а због времена када је зграда рађена и с обзиром да нису рађени било какви конзерваторски и рестаураторски радови, долазило је до прокисњавања и избијања капиларне владе из темеља.
Конкретни кораци на реновирању запоцети су средином 2005. године, на иницијативу Министарства културе, а радови су заврсени у октобру ове године.


 

НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБА
3.2.2010.

http://www.sabac.org/index_srb.php?page=11vis&ind=968

Монографија "Народне ношње Срба" аутора Ивана Терзића, етнолога и Слободана Бугарчића, фотографа, коју је објавила издавачка кућа "Комарт", представљена је вечерас у Међуопштинском историјском архиву у Шапцу. Поред аутора, о књизи је говорио мр Славко Богојевић, архивски саветник.
Међу корицама луксузне монографије је око 150 различитих ношњи приказаних на фотографијама Бугарчића: градска и сеоска, мушка, женска, дечја, ритуална, свакодневна, ношња за венчања, које прате текстови етнолога Терзића о традицији српског народа, типовима кућа, начину живљења, занатскма и текстилној радиности 19. и 20. века.
Обухваћен је цео етнички простор Срба, од централне Србије, Косова и Метохије, Бачке, Баната и Срема, до Црне Горе, Босне, Далмације, Баније и Крајине.
Према речима аутора књиге Терзића, српска традиционална ношња представља веома значајан културни феномен повезан са друштвом у целини. Он је истакао да је традиција српског народа богата и неисцрпна ризница коју треба откривати, упознавати и тако сачувати од заборава непроцењиву вредност која чини лепоту нашег народа.