PXL_20210408_063252944

 Каталог изложби "Архив на тргу"                                                                                                               

     

       Каталог „Архив на тргу“ штампан је захваљујићи средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и представљен је у среду 24.02.2021. године у читаоници Међуопштинског историјског архива Шабац. 

       Настао је као резултат истоименог пројекта, а обухвата шест изложби, „Упознајте Архив“, „Кључеви града“, „Архивирана архитектура“, „Шабац 1918-1938“, „Писма из шабачког Архива“, „Шабац и култура“, аутора Гордане Филиповић, Радомира Петровића и Ивана Досковића, реализованих од 2016. до 2020. године у отвореној галерији на Тргу шабачких жртава.       

       Промоцији је присуствовао и говорио градоначелник града Шапца, др Александар Пајић, в.д. директора Међуопштинског историјског архива Шапца Јелена Мијаиловић и један од аутора историчар Радомир Петровић.


      - Град Шабац ће подржати институције које својим радом доприносе квалитету живота у локалној средини. Ово је добар тренутак за ретроспективу свега оног што Архив поседује од 2015. године како би то приближио грађанима  и показао богат фонд. Више од два километра архивске грађе налази се у овом Архиву. Tо је оно што наши суграђани треба да знају јер се то трајно чува и говори нам о култури и дешавањима у временима која су прошла. Ми морамо да се трудимо  да сачувамо и оставимо много тога што ће бити забележено у Међуопштинском историјском архиву. Битно је да сачувамо најзначајнија, најинтересантнија и најатрактивнија документа, оно што је традиција за генерације које долазе, јер знајући своју прошлост знамо како на најбољи начин да градимо своју будућност.

Градоначелник града Шапца, др Александар Пајић

    - Захваљујем се Министарству културе и информисања Републике Србије на средствима као и ауторима каталога и позвала бих све суграђане, институције и историчаре да дођу и истраже историјско наслеђе које Архив поседује и чува. 

в.д. директора Архива Шабац, Јелена Мијаиловић

   - Каталог "Архив на тргу" садржи шест изложби које смо до сада организовали као одраз времена од друге половине 19. века и прве половине 20. века и све оно што наша установа поседује. На један посебан начин презентовали смо део блага које чувамо у својим депоима кроз тематске  садржајне поставке.

виши архивиста, историчар Радомир Петровић

Извор: YouTube канал телевизије Шабац