Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Актуелности
МЕЂУОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ - АКТУЕЛНОСТИ

„НЕШТО ИЗМЕЂУ“

Ел. пошта Штампа ПДФ

„НЕШТО ИЗМЕЂУ“

Радивој Маринковић – Рока

У Галерији Међуопштинског историјског архива у Шапцу, 24.04.2012. године, отворена је изложба слика „Нешто између“, аутора Радивоја Маринковића - Роке.

Радивој Маринковић – Рока, рођен је 1955. године у Шапцу. Дипломирао на Шумарском факултету и Факултету примењених уметности у Београду. Магистрирао у Центру за Мултидисциплинарне студије у Београду. Бави се сликарством и иконописом. За свој рад више пута је награђиван. Запослен је у Школи за уметничке занате.

"На овој изложби презентовани су радови који показују моја различита интересовања. . Једно од њих везано је за стару сеоску архитектуру Мачве и Поцерине која полако нестаје, уступајући место једној безличној савременој градњи кућа које се не разликују од данашње градске архитектуре. Овде се јавља један сентимент према прослим временима. У ликовном смислу третман на овим сликама је идентичан са сликањем наших цркава и манастира где у први план искаче обрада фактуре. Храпава површина профаних и сакралних објеката на својеврстан начин израста у симбол. Наши бројни манастири као интегрални део домаће и светске културне баштине су увек интригантни за сваког сликара. Покушавајући да се разликујем од других усредсредио сам се на детаље, посматрајући ове ликовне феномене кроз један посебан сликарски фокус.

Савремена иконографија је у једној великој недоумици. Један број иконописаца иде линијом чисте копистике, репринтујући икону како је она рађена у прошлим временима. Ја стојим на супротној страни, покушавајући да икони дам и нешто савремено, јер икона није статична она се развија и мења кроз време. Смисао стваралаштва је у стваралачком преношењу искуства прошлости у оне вредности савременог стварања. Икону треба стварати из угла човека са краја другог и почетка трећег миленијума.

Ово би уједно био и манифест ново – иконографије.“

Аутор