Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Актуелности

ИЗЛОЖБА „ЗАРОБЉЕНИ ПРОСТОР“

Ел. пошта Штампа ПДФ

ИЗЛОЖБА „ЗАРОБЉЕНИ ПРОСТОР“

Изложба 3Д фотографије – аутора Драгутина Драгана Петровић

Галерија Међуопштинског историјског архива Шабац

24.01. -14.02.2012.

„Изложба 3Д фотографије приказује развој стерео фотографије дуг 179 година:

1832. Године Британски научник Шарлс Витсон саградио је први стереоскоп.

1851. Године Дејвид Бровестер је усавршио стереоскоп, патентирао га и приказао на изложби у Лондону и од тада стереоскоп муњевито осваја свет као средство за забаву и посматрање стерео слика.

Други начин посматрање слике, који омогућава добијање илузије треће димензије, остварен је 1853. године коришћењем двобојних наочара (анаглиф)

1905. Године у Немачкој се продају анаглиф наочаре какве се и данас користе као најефтинији начин за добијање треће димензије на 3Д фотографијама.


3Д фотографија се поред забаве широко примењује и у областима науке што је такође приказано на изложби.

Моји први стерео снимци датирају из 1967. Године а од фебруара 2011. Године интезивно промовишем 3Д фотографију путем интернета и изложби. На овој изложби приказао сам око 200 – стотине својих 3Д фотографија снимљених у Шапцу и широм Србије.“

Аутор, Драгутин Драган Петровић


Дали сте се запитали зашто имамо два ока?

Човечије очи су размакнуте за 6 до 8 см (6,3 см европски стандард) и слике које очи примају су веома сличне али због угла из којег слика стиже до њих – ипак мало различите. Та разлика доприноси да наш мозак који путем очних нерава добија слике из очију, створи тродимензионалну слику и ми имамо осећај простора и удаљености предмета око нас. Буквално, ми гледамо мозгом који можемо и да преваримо:

Са фотоапаратом направимо два снимка за лево и десно око, са помаком објектива за 6 до 8 центиметара, снимке у комјутеру обележимо са анаглиф линијама (црвена и цијан) и преклопимо у трећи снимак – 3Д.

Направљени 3 Д снимак гледамо кроз 3Д наочаре на којима су стакла црвене и цијан бојеа служе нам да у лево око пропусте леви снимак а у десно десни. При томе ће наш мозак створити ону тродимензионалну слику коју смо снимили, дубина на слици јесте илузија али је место објекта на слици и њихова међусобна удаљеност реална.

Навикли смо да фотографију посматрамо као дводимензионални предмет на којој се види положај снимљених објеката. На 3Д фотографији видимо позицију тих објеката али и по дубини, та фотографија сада није само предмет већ и простор који се може померати, у који се може „ставити“ рујка, из тог простора снимљени предмети „често и излазе“.

Све је то илузија али и документ снимљеног простора пренет на фотографију или екран, 3Д снимак даје додатних 30 % додатних информација о снимљеном простору који често доноси изненађења. 3Д фотографија убрзано осваја свет, производе се нове врсте дигиталних фотоапарата на чијем је развоју почела технолошка трка која се не може зауставити.

Ово је век треће димензије у фотографији и филму који ће поред технолошког донети и нове могућности развоја и визуелне уметности...

О аутору....

Драган Петровић је синоним за фотографију, посвећеник и истраживач. Свака његова изложба показује озбиљност и ширину његовог рада и уметничког надахнућа. Шабац је неисцрпна тема, мада можемо слободно рећи да је отишао корак даље, у трећу димензију, у дубину фотографије....Мало је фотографа који могу да се упореде са Драганом Петровићем и његовим озбиљним радом дугим неколико деценија. Као фотографа високо рафинисаног сензибилитета фотографишући друштво у коме се кретао, остварио је значајне радове за развој и историју шабачке фотографије, те нас овај невероватан помак у трећу димензију посебно радује. Ово ипак није класична излођба фотографија. Аутор нам је понудио једну нову концепцију, која живи у духу свога времена. Отишао је корак напред, показујући сву снагу своје занимљиве и несвакидашње стваралачке личности.

Шабац, Соња Петровић