Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Изложбе

"КОНФИСКАЦИЈА И СЕКВЕСТРАЦИЈА ИМОВИНЕ У ШАБАЧКОМ ОКРУГУ 1944. - 1946."

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Тема изложбе је формирање новог друштвеног поретка, односно начин на који је нови поредак створен, а два главна средства у том процесу су била конфискација и секвестрација. Конфисковане су зграде, плацеви, пољопривредна добра, трговачке и занатске радње, хотели, кафане, индустријска предузећа, рудници...

Конфискација је принудно одузимање имовине у корист државе без надокнаде, а могла је бити потпуна или делимична. Секвестрација је привремено одузимање имовине непристуних лица. Коришћена је оригинална архивска грађа, пре свега грађа фонда Окружног народног одбора 1944-1947 године, тј. Одсека народне имовине, као и фондови специјалних судова: Суда за суђење злочина и преступа против српске националне части –Beће\у Шапцу, Војног суда Корпусне војне области Западне Србије – Веће у Шапцу, као и фондови Среског народног суда и Окружног суда у Шапцу. То је грађа која није до сада објављивана, а резултат је дугогодишњег истраживачког рада.

Грађанима ће бити представљени картони са подацима о лицима којима је имовина конфискована или секвестрирана, пресуде у којима је као једна од изречених казни конфискација, као и друга оригинална архивска грађа. Истраживачким радом утврђено је да је велики број лица у округу био погођен овим мерама. Регистар имена особа којим је конфискована или секвестрирана имовина, као и Регистар лица која су одговарала пред Војним судом и Судом националне части.

Изложбу коју је приредила Недељка Сарић, виши архивиста шабачког Архива, отворио је Гојко Лазарев, судија Окружног суда у Шапцу и један од аутора књиге „Под маљем идеологије“ .