Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Изложбе

"ШАБАЧКА ЈЕСЕН 1941. ГОДИНЕ"

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу отворена је изложба оригиналних фотографија из Другог свестског рата под називом „Шабачка јесен 1941“. Двадесет девет фотографија приспелих у Архив Југославије пре две године, захваљујући несебичној личности Волфганга Бидингера, бившег наставника из Трира, сведочи злочину извршеним над житељима Шапца и околине јесени 1941. године. За првих 11 дана акције према немачким војним изворима, на разним местима у Шапцу стрењано је 1.127 цивила, ау логоре отерано 21.440 становника. Највише људи страдало је 29. и 30. септембра 1941. године.

Успомену на ове жртве, на чијем месту највећег страдања, Бенској бари, нема ни спомен плоче нема, покушао је да оживи Међуопштински историјски архив у Шапцу, у оквиру поставке на којој су заједно радили Предраг Крејић из Архива Југославије и Радомир Петровић, испред архива у Шапцу.Изложбу је отворио др Милан Кољанин из Института за савремену историју и Волфганг Бидингер.

Волфганг Бидингер, коме је његов друг из школских дана дао албум са сликама војника, показао се као најнеобичнији који је икад поседовао. Схватио је да су фотографисане масовне егзекуције, да су то људи који су одвођени са свог посла, са поља, од кућа...Схватио је да ти људи имају имена и да треба пронађи место њихових страдања.Фотографије, сведочанства стравичног злочина над нашим становништвом у току Другог светског рата, доспела су у власништво Историјског архива Југославије, и то сасвим случајно, када је Волфганг Бидингер, контактирао нашу амбасаду у Берлину, са причом да је пронашао ратни албум, али да на фотографијама нема ништа што би говорило о месту настанка сем рекламе на радњи исписане ћирилицом. Контактиран је Историјски архив Југославије уј београду и потрага за локацијом сцена завршена је у Шапцу, а Волфганг Бидингер сматрао је својом обавезом да сведочанство о страдању врати у место настанка, Шабац.