Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Делатност Служба за сређивање, обраду, коришћење и чување архивске грађе
Служба за сређивање, обраду, коришћење и чување архивске грађе
Ел. пошта Штампа ПДФ

 

 

 

 

 

О Архиву – делатност – Служба за сређивање, обраду, коришћење и чување архивске грађе

 

Служба за сређивање, обраду, коришћење и чување архивске грађе, обавља сређивање и обраду фондова у континуитету од оснивања Архива.

 

 

Сређивање и обрада архивске грађе је стручни посао највишег ранга од кога суштински зависи, како могућност квалитетног коришћења архивске грађе, па последично и научног тумачења прошлости. У оквиру ове врсте послова ради се на разврставању архивске грађе на фондске целине, обради архивских књига, издвајању безвредног регистратурског материјала, класификацији и систематизацији архивске грађе, изради научно-информативних средстава за фондове и збирке, попут сумарних и аналитичких инвентара, регистара, пописа архивске грађе, као и водича кроз архивску грађу Међуопштинског историјског архива у Шапцу.

 

 

Архивски фондови и збирке, су у сређеном стању, док су фондови старог периода и аналитички обрађени. Фондови преузети из стечаја су регистратурски сређени, тако да се њихова садржина може издавати корисницима.

 

 

Већина фондова је сређена по принципу слободне провенијенције, а у случајевима када је степен очуваности архивске грађе висок, по принципу провенијенције. За 264 фонда и 11 збирки урађени су сумарни инвентари. За остале фондове урађен је попис архивске грађе, општи инвентар и досијеа фондова.

 

 

Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, цртани, компјутеризовани, штампани, фотографисани филмовани микрофилмовани, фонографисани или на другиначин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница као и појединаца, без обзира на то кад и где је настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

 

Контакт - служба за сређивање архивске грађе

– Иван Досковић, архивиста

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели