Историја је учитељица живота.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Делатност Служба за заштиту архивске грађе ван архива
Служба за заштиту архивске грађе ван архива
Ел. пошта Штампа ПДФ

 

 

 

 

 

О Архиву – делатност

Архива Служба за заштиту, евидентирање, и преузимање архивске грађе и регистратурског материјала ван Архива


 

Послове заштите архивске грађе ван Архива обавља Служба за заштиту, евидентирање, и преузимање архивске грађе и регистратурског материјала ван Архива. Задатак ове службе је да врши комплетан надзор над пословима са архивском грађом док се она још налази код стваралаца.

Служба за заштиту, евидентирање, и преузимање архивске грађе и регистратурског материјала ван Архива остварује евидентирање и стручни надзором над 359 евидентираних активних регистратура и 409 пасивних регистратура, од којих је један део преузет и евидентиран као фонд Архива. Стање архивске грађе и све промене у њеном настанку, чувању и заштити редовно се региструју, а од стране надлежне службе Архива, остварује се стална стручна контрола и пружање стручне помоћи. Инсистира се на израдама Листа категорија регистратурског материјала са роковима чувања, одабир архивске грађе и излучивање безвредног регистратурског материјала.

 

 

Због специфичности у коима се Архив налазио (недостатак смештајног простора), од 1995. године, Архив, није вршио преузимање грађе старије од 30 година, као ни оних престалих са радом. У сарадњи са регистратурама, грађа је евидентирана и остављана на терену, док се не стекну услови за њено преузимање. Након усељавања у ново - адаптирану зграду, Архив, прво је извршено преузимање стечајне документације, а сада је у току и поступак оне докуметације која већ дужи низ година чека на преузимање.

 

 

Архивска грађа која је, према законским прописима, приспела за преузимање, по било ком основу, правовремено се преузима на чување, сређивање и коришћење у Архив, као надлежну установу. У задњих десет година дошло је до промене власничких односа и престанка рада бивших друштвених предузећа, која су постала акционарска друштва, приватизована или због поступка стечаја престала са радом. Ова служба је извршила преузимање стечајне документације у укупном износу од 662,23 m1, односно 88 регистратура, регистратурски средила и сместила у депое, како би могла бити издавана корисницима.

Контакт - служба за заштиту, евидентирање, и преузимање архивске грађе

– Живојин Петровић, архивски саветник

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели